På Mora Park duger alla barn som de är

Peggy Strobel har arbetat på Mora Park i 25 år. I dag är hon kvalitetschef på Mora Park och brinner för att alla barn på skolan ska ha det bra - och känna att de duger som de är från dagen de flyttar in i sitt nya hem.

Pedagogik
December 7, 2022

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Peggy Strobel och har jobbat på Mora Park i 25 år. Ända sedan jag flyttade från Tyskland till Sverige, faktiskt. Jag ville arbeta med barn och börja på en ny kula. När jag började på Mora Park var jag medarbetare på ett av boendena. Sedan blev jag föreståndare för ett av husen, tills jag fick frågan om jag ville bli lärare på skolan.

Idag är jag kvalitetschef, medicinskt ansvarig sjuksköterska och koordinator. Jag ser över barnens behov och säkerställer att de har det bra; från stunden de skrivs in hos oss, under hela sin tid här, tills det att de flyttar härifrån.

Vad gör du en vanlig dag?

Det blir en hel del möten. Med ledningsgruppen, elevhälsan och representanter från olika kommuner. Men det jag tycker är roligast är att träffa barnen. Det försöker jag göra varje dag, oavsett om jag sitter ner med ett barn som ska flytta in hos oss – eller när jag träffar våra elever på skolgården. Jag ser dem och pratar med dem. Det är det viktigaste för mig.

I slutändan handlar allt om att få barnet att känna, att du duger precis som du är. Utan en massa jobbiga och höga krav. På så sätt skapar vi en miljö där vi kan bygga upp barnets självförtroende.

Hur går det till när ett barn flyttar in på Mora Park?

Allt börjar med ett första besök. Jag vill gärna att vårdnadshavarna kommer hit och får uppleva Mora Park. Det är viktigt att det känns rätt för dem att låta barnet flytta in hos oss. De får tid att fundera. När de har bestämt sig, åker jag för att träffa barnet. För att vi ska lära känna varandra och hitta rätt plats i huset, med rätt boende och rätt klass i skolan.

När vi lärt känna varandra gör vi en barnrättsutredning där vi listar ut hur vi vuxna ska bete oss för att ge barnet rätt förutsättningar. Alla människor har ju olika känslotillstånd i vardagen, därför vill vi veta hur vi ska bete oss om du blir arg, ledsen eller stressad.

När det är dags att flytta in gör vi upp en plan för hur vardagen kan bli så bra som möjligt. Det är viktigt att vi ger barnet trygghet, en lugn rytm och bra relationer. I slutändan handlar allt om att få barnet att känna, att du duger precis som du är. Utan en massa jobbiga och höga krav. På så sätt skapar vi en miljö där vi kan bygga upp barnets självförtroende.

Hur brukar den första tiden vara?

Det viktiga är att den första tiden är så kravlös som möjligt. Vi vill vara lyhörda inför barnets behov. Vardagen ska vara tydlig, trygg och med en lugn rytm. Vi arbetar aktivt med att möta barnen i deras intresseområden. Om du blir lugn av att rita kommer vi mötas i det.
Det är så vi skapar trygghet.

När de har kommit hit på besök brukar vi be dem åka hem och sova på saken. Det är viktigt att de känner förtroende för oss och litar på att vi vill barnets bästa. När barnet flyttat in hos oss, kommer det vara lite jobbigt ett tag. Det är vanligt, men det löser sig efter ett tag.

Man får inte glömma bort att föräldrarna är de viktigaste personerna i barnets liv. Det kommer inte förändras. Föräldrarna får vara delaktiga; komma på besök, ställa frågor och ringa när de vill. Föräldrarna kan vara trygga med att på Mora Park duger alla barn som de är. Vi tar ett steg i taget, och de får utvecklas i sin egen takt.

Kontakt

Vill du veta mer om vår skola och våra LSS boenden?

Illustration av ett parn och en björn som lipar.
Denna sajt använder cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse.
Okej