Den första tiden på Mora Park

Pedagogik
Det kan vara lite nervöst att flytta hemifrån och komma till en ny plats. Vi arbetar alltid för att processen ska bli så bra för barnet som möjligt. Så här går det till när ett barn flyttar in på Mora Park.

Det kan vara lite nervöst att flytta hemifrån och komma till en ny plats. Stressigt och oroligt. Därför vill vi göra det så smidigt och tryggt som möjligt när ett barn flyttar in hos oss. Så här går det till när ett barn flyttar in på Mora Park.

När vi får frågan om att ta emot ett barn till vår skola och boende, börjar vi med gemensamma förberedelser. För oss är det nämligen viktigt att både barnet och föräldrarna känner att barnet kommer trivas hos oss. 

Det första som sker, är att vi har ett gemensamt möte. De får möjlighet att bekanta sig med oss, samtidigt som vi kan se om vi har rätt plats och resurser för att ge barnet en trygg och utvecklande vardag. 

Vi vill gärna att föräldrar och vårdnadshavare kommer hit och besöker oss. Då får de möjlighet att verkligen känna att det här är rätt plats för deras barn att bo på. Efter besöket åker föräldrarna hem och funderar.

När de väl har bestämt sig, åker en av våra kollegor och träffar barnet, så att vi kan lära känna varandra bättre. Det är en förutsättning för att vi ska veta i vilket hus barnet passar in i och i vilken klass de ska börja. 

När vi lärt känna varandra gör vi en barnrättsutredning, där vi listar ut hur vi vuxna ska bete oss för att ge barnet rätt förutsättningar. Alla människor har olika känslotillstånd i vardagen, därför vill vi veta hur vi ska bete oss om barnet blir arg, ledsen eller stressad. 

Sen kommer dagen då det är dags att flytta in. Vi förbereder det mesta, så att den första tiden kan bli så kravlös som möjligt. Våra pedagoger finns tillgängliga i huset där barnet bor. I skolan tar elevhälsan över.
Tillsammans tar vi ansvar och sätter en plan med tydliga ramar, så att varje dag kan bli så bra som bara möjligt. Fyllda med trygghet, lugn och varma relationer, utan jobbiga krav och måsten. 

Den första tiden kan vara lite jobbig. Fylld med nya intryck, nervositet och stress. Men det blir bättre. Varje dag tar vi små steg mot att bygga barnets självförtroende. För på Mora Park duger alla precis som de är.

Prenumerera

Få våra nyhetsbrev i din mailinkorg

MORA PARK