Vad är autism?

Autism är vad man kallar för en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är ingenting som har med intelligens att göra utan hur hjärnan hanterar information. Autism finns med från födseln, men ibland kan det dröja till vuxen ålder innan man får en bekräftad diagnos.

Diagnoser
November 24, 2022

Hur märker man att ett barn har autism?

Autism kan ta sig till uttryck på olika sätt. Ett barn med autism kan ha svårigheter med att integrera och kommunicera med andra människor, samt att vidhålla och bevara sociala relationer.

Många barn med autism har också så kallade specialintressen. Det innebär att barnet ägnar mycket stor tid åt en särskild sak, hobby eller intresse.

Repetitivt beteende är vanligt hos barn med autism. Barn med autism kan ha svårt för förändringar, nya saker eller variation i vardagen. Det kan därför vara svårt att bryta beteenden, vanor och rutiner.

Hur bemöter man ett barn med autism?

Autism är en kriteriediagnos. För att få diagnosen måste beteendena påverka vardagen och livet till den grad att barnet upplever svårigheter eller behöver stöd.

Det är viktigt att inte bemöta autistiska barn med för höga krav och förväntningar. Det kan till exempel vara så att saker och ting tar längre tid. Att planera i vardagen och ha gott om tid för uppgifter kan därför minska stressen och pressen på barnet.

Många barn med autism har svårt med stora grupper av människor, höga ljud, ljus eller andra intryck. Därför mår de flesta barn med autism bra av lugna miljöer och mindre klasser i skolan. Ibland kan hörselkåpor eller öronproppar hjälpa barn med ljudkänslighet.

Barn med autism kan lära sig saker precis som alla andra barn, men ibland på ett annorlunda sätt. Det är därför viktigt att alltid tro på barnets förmåga. Att vara kreativ och se lösningar underlättar därför i arbetet med barn som har autism.

Kontakt

Vill du veta mer om vår skola och våra LSS boenden?

Illustration av ett parn och en björn som lipar.
Denna sajt använder cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse.
Okej