Vår bästa tid är nu… Mora Park fyller 60!

Det blir bara bättre med åren säger många, och det är ju mer hoppfullt än ”det var bättre förr”.
En medarbetare på Mora Park som fyllde 60 för något år sen, sa så här när vi frågade henne vad som var det bästa med att ha fyllt 60:
”Jag är tryggare och säkrare. Jag upplever inte livet så kravfyllt längre eftersom jag mer vågar vara mig själv och göra det jag själv tycker att jag är bra på”
Det låter som om hon lever efter de principer som prästen Ylva Bredenstein pratade om på vår föräldradag i april. Ylva pratade om dåtid, nutid och framtid. Hon sa:
”Vi behöver leva i nuet för att där bjuda in dåtiden och framtiden”
Hon menade att det finns begränsningar i att leva i dåtiden eller framtiden men att de hela tiden behöver finnas med oss, inbjudna i nutiden, att ösa ur – det är ju vår kunskap, erfarenhet och vårt hopp om framtiden, men vi behöver lära av det ur nuets perspektiv.
Vi är stolta över vår långa erfarenhet och gedigna kunskap av 60 års arbete med barn med särskilda behov. Vi uppskattar både det som varit bra och det som varit mindre bra och som vi har utvecklats av, och vi är nyfikna på framtiden fast vi inte kan se in i den.
Man kan se det här med dåtid, nutid och framtid ur ett helt omvänt perspektiv, nämligen Iris Johanssons perspektiv, som har skrivit om hur hon som autist upplevt sin barndom i boken ”En annorlunda barndom”.
Hon upplever att vi är i nutiden, framför oss har vi dåtiden för den kan vi se, och bakifrån kommer framtiden till oss. En spännande tanke om framtidsperspektivet, vi kan inte se den, vi kanske förnimmer rörelsen av den när den kommer nära, känner vinddraget av den. Den kommer ibland och nästan överrumplar oss, ibland omsluter den oss varmt, men den kommer – det är det enda vi vet.
Och som Rudolf Steiner säger om framtiden i sin dikt ”tillit”:

”Vad som än kommer
vad som än må hända
nästa timme, nästa dag
även om det är mig obekant
kan jag inte ändra det genom fruktan.
Jag väntar på det i fullkomligt själslugn
likt havets stiltje i sinnet.

Genom ängslan och fruktan hämmar vi
vår utveckling.
Genom fruktans och ängslans vågor
tillbakavisar vi det som vill
komma in i våra själar ur framtiden”

Vi lägger till hur vi känner på Mora Park, i nuet med fast förankring i våra rötter:
Välkommen framtiden! Vi ser fram emot dina utmaningar!

Marie Wallin-Carlbom, verksamhetschef
Ellinor Bjertsjö, PR- och informationsansvarig

 

Postad: 23 maj, 2012 | Av: | Kategori: Okategoriserade | Kommentera

Svara