Lekhusbygget

människan har oändliga möjligheter i sig!

Lekhusbygget

Våren 2003 startade vi  ”bygget” som vi kallar det.

Vi ville göra något tillsammans på riktigt och hjälpa våra barn att uppleva gemenskap och sammanhang runt ett gemensamt projekt.

Vi gjorde allt själva, med våra händer.

Marken skulle röjas, träden fällas, rötter grävas upp, stenar flyttas.

Det mesta hittade vi på ägorna, men ett och annat extra träd behövde fällas.

Stenar hämtades till grunden. Stockar och grenar barkades och hyvlades till väggar och tak. Det täljdes och spikades, murades och målades.

Bygget har blivit Mora Parks hjärta där vi träffas, vuxna som barn under den varma årstiden. Vi lagar mat och har årstidsfetser och får fina minnesvärda upplevelser tillsammans och barnen får ett förhållande till grundläggande livskvalitéer och socialt samspel.

Vi erbjuder barnen upplevelser och sinnesintryck som kan ge en förståelse för hur världen är uppbyggd, praktisk och konkret.

Vi upplever att när den vuxne kommer in i arbetet med glädje och tillfredsställelse och det uppstår en fridfull och kravlös atmosfär hittar barnen sin egen, fria fantasilek i sitt arbete, vilket är ovanligt för barn med de funktionhinder vi arbetar med på Mora Park.

På bygget finns en plats för alla. Förutom lekhuset finns en sandlåda för de små, gungor och utkikstorn med rutschkana. Trähästar och drakar. Vägar och platser för de rullstolsburna så att de också kan delta på sitt sätt.

Vårt senaste projekt har varit att bygga ett utomhuskök med spis och riktig bakugn.

På bygget underhåller vi nu våra hus och påbörjar kanske ett nytt byggprojekt när behovet faller på. Bakar och lagar mat och gör det mesta man kan göra i ett ”utomhus-hus”.


Barnets väg till kunskap om sig själv och världen går från handen genom hjärtat till huvudet.
Waldorfpedagogik