På väg mot en färgstarkare värld 2012, där fler får plats?

Vi lever i ett samhälle som ofta är på väg åt två olika håll samtidigt.
Det finns krafter i vårt samhälle, just nu, som gör att vi begränsar och likriktar oss på så många olika sätt i jakten på det perfekta.
Men jag upplever också att det finns krafter som gör att vi sakta är på väg att skapa ett samhälle där alla får plats, får synas i det offentliga rummet och får känna att de hör till.
Igår uppfann vår verksamhetschef ett nytt ord som jag tänker börja använda och som verkligen passar väl i tiden; ”funktionsolika”.

Personligen är jag innerligt glad för att, om jag nu ska våga vara lite provokativ och utmanande, att det nu, via media, nästan blivit lite populärt att vara utvecklingsstörd eller ha en diagnos, dvs vara funktionsolik.
Det kan ge oss alla en enorm skjuts framåt i vår enorma enkelriktning, att fler människor får ta plats med sina egenskaper i vår gemensamma vardag.
Att någon nu ser att det är viktigt att någon ställer burkar i raka rader på Ica, jag tänker på Ica-Jerry.
Vi har något att lära av det, att det är behagligt när man enkelt hittar det man ska i en affär, och att se någon i lugn och ro stå och rada upp burkar med stor precision och passion, medan vi andra stressar vidare.
På Coop i Järna har detta varit ett koncept länge.

Likaså vill jag återkomma till Glada Hudik-teatern som också gett funktionsolika ett ansikte. Oavsett vad man tror om Pär Johanssons eventuella förehavanden enligt ”uppdrag granskning” så har han gjort skillnad, stor skillnad för funktionsolika.
Jag vill gärna stolt lägga till att inom de läkepedagogiska och socialterapeutiska verksamheterna har teater och andra kulturuttryck länge varit ett sätt att arbeta, att få människor att växa.

Stod och pratade med en trött mamma, med en underbar hyperaktiv dotter, där jag bor i Järna, om alla problem det innebär med ”anpassning”.
Jag sa att jag vet inte om det är barnet det är fel på.
Hon är på fel plats, en plats där man inte ser till att alla får plats, för allt är så förutbestämt hur det ska vara. Hur människan ska vara för att få inta en plats. Där man inte ser tillgångarna med hennes funktionsolikhet.
Hade hon levt under stenåldern hade hon säkert varit den som fått gruppen att överleva svält eftersom hon med sin snabbhet och intensitet hade varit den som fångat ett byte när ingen annan lyckades eller orkade längre.
Så i diagnosernas tid kanske vi ska göra plats för fler olikheter istället för att göra fler människor annorlunda.
Där det perfekta börjar tappa fart och funktionsolikheter blir en tillgång.

Låt 2012 bli skillnadernas år, där det funktionsolika har en självklar plats och där vi alla har som grundläggande strävan att vi vill ”göra skillnad” för de människor vi möter och arbetar för, på olika sätt.

Varma nyårshälsningar
Ellinor

Postad: 11 januari, 2012 | Av: | Kategori: Elevboende, Förskola, Grundskola, Korttidshem, Särskola | Taggar: , , , , , , , | Kommentera

Svara