Integritet eller säkerhet?

Jag fick ett samtal från en förälder till ett av barnen som har sitt boende på Mora Park. Hon var allvarligt oroad eftersom vi bytt ut ytterdörrslåsen på våra elevhem – från nyckellås till vredlås – vilket vi gjort för att följa socialstyrelsens regler. Hon frågade mig vad hon kunde göra för att vi skulle kunna sätta tillbaka dem igen. (Hon frågade också vad vi gjorde för att påverka. Bland annat har vi kontakt med socialstyrelsen för att få dem att ändra praxis. Det andra är att vi medarbetare arbetar proaktivt med att lösa uppgiften. Hur gör vi nu när vredlåsen är här? Hur ska vi tänka för att inte barnens säkerhet ska vara i fara? osv.).

Åter till samtalet. Vi kom överens om att hon skulle sätta sig ner och skriva sina synpunkter på varför hon som förälder anser att det är viktigt att det finns ytterdörrar som går att låsa med nyckel på våra elevhem. Texten har hon bland annat skickat till olika medier för att få hjälp att belysa frågan.

Den här bloggen innehåller en sammanfattning av hennes tankar och funderingar. /Marie

Jennys berättelse:

”Jag är så upprörd att jag inte ens vet vart jag ska börja…

Vem har gett de här människorna rätt att bestämma om våra anhöriga utan att ens föräldrar, barn och personal har rätt att tycka till?

Förklaring

Min ena son på går i skolan på Mora Park, där han även har sitt boende. Jag har ALLTID känt mig trygg med att lämna min son där, för personalen är helt otrolig, de gör ett fantastiskt jobb både med våra barn och med oss föräldrar. De ger oss hopp om framtiden, de är vår livlina här i livet. Utan dem faller allt ihop (igen).

Ytterdörrslås?

På ytterdörrarna har tidigare suttit säkerhetslås. Eftersom de låsen inte var godkända enligt socialstyrelsens tolkning av LSS, byttes de ut mot vredlås. Säkerhetslåsen som ska förhindra våra barn från att skada sig själva eller gå vilse utomhus, är ett brott mot barnens integritet. Som anhörig och gammalt vårdbiträde säger jag bara – struntprat. Min sons utvecklig kommer i och med detta att bli hämmad, istället för att fortsätta stärkas.

Rymningsbenägen

Flera av de boende är rymningsbenägna och kan inte se faror på egen hand. Hemma har jag lås överallt, min son är en av de rymningsbenägna, utan att jag bryter mot någon lag. Men det är inte okej i boendet. Inte ens med föräldrars påskrift att de godkänner låsen.

Är det inte mot lagen att utsätta andra för fara?

Och är det inte så att vi ska skydda våra barn och hjälpa dem att utvecklas? Vi får inte låsa in våra barn heter det. Låsa in? Det låter som om de skulle bli inskickade ensamma på rummet med låsta dörrar. Men det är långt ifrån verkligheten. Låsen skyddar våra barn från farliga saker som exempelvis vassa föremål och för att de inte ska lyckas ta sig ut till trafik, järnvägar och ån som finns i området.

Frågan jag ställer mig är: Hur kan ett säkerhetslås påverka min sons integritet?
När den dörren hindrar honom från olyckor? När låset är till för att hjälpa honom att inte göra ytterligare ett misslyckande. Min son har aldrig visat tecken på att han har mått dåligt av en låst dörr, tvärtom är det en hjälp, det gör honom lugn när han tappar kontrollen.

Dessa barn behöver extra stöd i vardagen för att inte skada sig själva eller andra. Om de hade kunnat leva i en oskyddad vardag skulle de inte behöva vara i ett boende utanför hemmet. Det betyder inte att de är inlåsta och inte får gå ut. Bara att de behöver någon med sig som hjälper dem att se farorna och att hitta hem igen.

Förälder

Som förälder till en nyfiken, hyperaktiv solstråle som älskar livet, men som inte kan se faror på samma sett som vi andra, blir jag riktigt rädd. För han är även otroligt smart och snabb, men tyvärr inte alltid för hans bästa. Han lever i en miljö där de vuxna är hans hjälp till att lyckas och inte misslyckas.

Som anhörig är dessa säkerhetslås ett måste, för ingen anhörig vill lämna sina kära i en osäker miljö. Vi som lämnar våra barn, vill ju kunna känna oss trygga. Boendet var en trygg miljö för min son att kunna utveckla sig i, men hur ska vi kunna känna oss trygga och hur ska vi som anhöriga kunna sova lugnt på natten nu?

Medarbetare

Måste det hända något innan ”någon” förstår? Och om det händer vem får ta skiten?

Tänk på den stackaren som hade otur och jobbade det passet? Personalen är fantastiska människor, men det är just vad de är; människor. Hur ska de kunna må bra om något händer under deras ansvar? Hur blir deras arbetsmiljö då? Eller är det kanske chefens fel som följde lagen?

För tro mig när jag säger att de flesta kände som jag: Att lämna ifrån mig min son var det svåraste beslutet jag någonsin tagit, men av kärlek till sina kära gör man det som är bäst för dem. Sedan han kom till Mora Park har han utvecklats enormt mycket, men han kommer inte att klara sig på egen hand på många år, om någonsin, men de ger oss hoppet om en ”normalare” framtid.

Denna ”någon” är välkommen hem till oss och dela vår verklighet en stund, men frågan är hur länge denne ”någon” skulle orka? Men kanske de skulle kunna börja förstå en pytteliten del av vår vardag. Men fullt ut? Förmodligen aldrig.

MVH Jenny Milde, en upprörd förälder

På den här adressen kan du läsa artikeln som blev resultatet av att Jenny tog kontakt med Sörmlands Nyheter www.sn.se/uploads/1.817239

Postad: 27 september, 2010 | Av: | Kategori: Okategoriserade | 2 kommentarer

Kommentarer

 1. jennie säger:
  27 oktober, 2010

  Jag är utbildad uska och arbetar på ett boende för dementa i Piteå Kommun,vi har fått klagomål att vi låser för våra boende,men detta gör vi för att de inte ska rymma,det har förekommit att ett par stycken framför allt alzheimers sjukdom gått ut i bara nattlinne,vi låser för deras egen säkerhet inte för att kränka.tycker det är bra ni låser om era boende,just för deras säkerhet

 2. Ellinor säger:
  1 december, 2010

  Tack för din kommentar,även om den kom för ett tag sedan. Vi har haft tekniska problem med vår blogg som gjort att vi inte kunnat se den förrän nu.
  Intressant att höra hur andra med liknande jobb tänker i den här frågan.
  mvh Ellinor
  pr/informationsansvarig, Mora Park

Svara